Cunoscută drept “platea carnificum”, în 1494, Fleischergasse (strada Măcelarilor), din 1751 până în 1919 şi 1 Mai din 1948 până în anii ’90, strada Mitropoliei din Sibiu, aşa cum o cunoaştem astăzi, a străbătut, dimpreună cu clădirile şi oamenii ei, ani, decenii şi secole de-a rândul.

Iată că, în Anul Domnului 2021, la 527 de ani de când era pomenită drept “platea carnificum”, adică, strada Măcelarilor în latină, întâmplarea face ca Lullula să ajungă aici. Și pentru că deja vorbim despre Mitropoliei ca despre “strada noastră”, vom începe un mic capitol, “Picanterii de pe strada Mitropoliei”.

Îşi vor găsi locul aici toate poveştile interesante şi picante ale străzii. Oh şi are multe de povestit! Pentru că timp de multe secole, la unul din colțuri a găzduit Primăria vechiului Sibiu – Casa Altemberger – azi Muzeul de Istorie.

Aşadar pe aici s-au perindat toate celebritățile şi capetele încoronate care au vizitat Sibiul, incepând cu regele Vladislav II Jagiello al Poloniei, primit şi ospătat aici în 1494 şi continuând cu marii compozitori ai secolului al 19-lea. Liszt, Strauss si Brahms. Care au susținut concerte în vechiul Hermannstadt.

Comments are closed.