Ori de câte ori mă gândesc la Paști, îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți la fiecare sărbătoare, tot ea obișnuind să vopsească ouăle roșii cu foi de ceapă.

Dacă pe vremuri, în copilăria din timpurile lui Ceaușescu, îmi amintesc prea bine de vopseaua Gallus cu care mama ajutată de mine și de soră-mea, vopsea ouăle de Paști – acelea fiind niște momente aproape magice pentru un copil ca mine – acum, ne-am obișnuit să colorăm ouăle cu foi de ceapă. Și o facem de ani buni, îndeletnicire care nu schimbă cu nimic magia momentului.

Îmi place să vopsesc ouăle în mod natural, an de an căutând cele mai bune metode de a introduce și mai multe nuanțe de origine vegetală pe masa noastră de sărbătoare. Așa am ajuns la ouăle vopsite cu varză roșie, turmeric sau sfeclă, ceai negru și chiar spanac.

Pentru că, însă, ouăle roșii sunt reprezentative pentru sărbătoarea Învierii, ne vom concentra astăzi atenția asupra lor.

Aveți nevoie de:

*ouă albe

*ouă obișnuite (roșiatice)

*o mână foi de ceapă roșie

*o mână foi de ceapă galbenă

*7 pliculețe de ceai negru

*câte o lingură de oțet alb, pentru fiecare cratiță în care vopsiți

*aproximativ doi litri de apă la fiecare cratiță

Metodă

1.Spală ouăle bine și usucă-le

2.Toarnă apă caldă în trei cratițe și pune în una foile de ceapă galbenă, foile de ceapă roșie în a 2 -a și, în cea de-a 3-a, pliculețele de ceai negru. Lasă să dea toate în clocot, adaugă câte 1 lingură de oțet în fiecare cratiță și așează ouăle nefierte în cratițe, în funcție de cum vrei să le vopsești

3.Așadar, dacă vei pune ouă albe în vasul cu foi de ceapă roșie, îți va rezulta în cărămiziu foarte închis, chiar spre maro

4.Dacă vei pune ouă albe în vasul cu foi de ceapă galbenă, îți va rezulta un galben portocaliu nu foarte interesant.

5.Mai deosebită este nuanța obținută prin combinația dintre ouăle albe vopsite în ceai negru

6.Un roșu interesant îți va ieși dacă vei combina ouăle normale de găină (roșiatice) cu ceapa roșie, cel mai frumos și mai adevărat roșu obținându-l dacă pui ouă normale (cele roșiatice) în vasul în care fierb foile de ceapă galbenă.

7.Oricum decizi să le combini, după ce pui ouăle la fiert, în vasele cu foi de ceapă și ceai negru, lasă-le să clocotească aproximativ 10 minute, după care le scoți într-un vas în care ai pus hârtie de bucătărie

8.Pentru a le da luciu, cât ouăle sunt fierbinți, unge-le cu ulei de floarea soarelui, cu ajutorul unui șervețel

Comments are closed.